Bussmuseum & tjejhelg

Eftersom jag inte kunde med att skriva mer i förra inlägget (det fanns risk för att bli Highlandslångt) så kommer här lite mer om vad som hänt den senaste veckan!

Förra veckans skola handlade till stor del om museibesök. I tisdags åkte vi på bussutflykt hela klassen för att titta på konst i en annan buss. Jo, i en buss. Mycket fyndigt har man byggt om en buss till ett rullande galleri som åker runt i hela Skottland. Om folket (i detta glesbefolkade land) inte kan komma till konsten – ta konsten till dem! Just nu hade den utställning som hade kusten som gemensam nämnare. Jag tyckte den var inspirerande. Bussen stod parkerad utanför ett mer stabilt konstgalleri; the Dick Institute, som nu hade en stor utställning om hur den animerade filmen Wallace & Gromit skapas. Allt var inte intressant men jag gillade de uppbyggda miljöerna i lera.

 
Art in a Bus, det rullande konstgalleriet. Wallace & Gromits värld i lera.

Förra veckans andra museibesök var på Kelvingrove Art Gallery and Museum här i Glasgow (= sovmorgon!) där vi i kursen Figurative Studies fick i uppgift att teckna av något konstobjekt från en ickeeuropeisk kultur. Jag valde en afrikansk ansiktsmask i trä.

 
Kelvingrove Art Gallery and Museum finns i den här fantastiska byggnaden som t o m har orgel som spelas dagligen.


Måste säga att kreativiteten flödar här. Visst går det upp och ner men det är verkligen lyxigt att få lägga så mycket tid på just det; att utveckla idéer, finna inspiration och prova olika tekniker och medier. Det märks att man kommit in i det tänket nu, att man kan få idéer av så gott som vad som helst (ok, ni som känner mig väl vet att idéerna inte brukar vara bristvara i vanliga fall – men nu är de ännu fler och ännu bättre!).

Något som förstås inte är lika inspirerande eller roligt är fotbollssituationen i Norrköping. Kanske lika bra att inte vara hemma när kära gamla IFK åkte ur allsvenskan igen. De skulle ju hålla sig där nu! Trist och tråkigt och stor besvikelse…

Betydligt roligare hade vi i helgen! Michal åkte till en kompis i Paris så det var en riktig tjejhelg här i kollektivet. I fredags var det Halloweenfirande i hela stan och vi ville förstås inte vara sämre. Utklädningsmässigt hade vi visserligen ingen chans, folk går verkligen in för det här och det var bl a clowner, jokrar (från Batman), superhjältar, skelett, katter, en julgran, vampyrer och nerblodade varelser överallt. Själva var vi svartklädda men inte så utspökade; Julia, Pauline och Eva hade lösögonfransar, jag fick största möjliga hår (tack Pauline!) och en fin fjäril målad på kinden av Alida som själv målade löv. Efter förfest hemma hos oss drog vi ut till klubben ABC där det var fullt drag ändå tills lamporna tändes och alla skickades hem. Kul bonus var att vi träffade de ”unga studenterna” vi träffade på i början, ovanligt att träffa på nån man känner och dessutom på det stället som var helt proppfullt med folk.

 
Hade inte själv med mig kameran denna kväll men Pauline är snäll och bjuder på sina foton.


Även lördagen blev lyckad; vi lagade gemensam middag (supergod paj) och gick sen till Art School för konsert. Det var Laura Marling, en liten tjej med vacker röst, som skulle spela. Vi visste att förköp var slutsålt men tänkte att det borde säljas biljetter i dörren. Nix pix. Däremot fick vi tips om att vänta för att se om någon hade extrabiljetter med sig för att sälja. Visade sig vara smart att vänta eftersom vi alla fem hade biljetter till slut, jag och Alida fick till och med våra gratis! Som förband bjöds vi på en ny bekantskap i form av Jay Jay Pistolet, såg inte mycket ut för världen till en början men tusan vilken röst! Mmm, vi är alla mycket förtjusta i honom nu. Sen kom Laura, även hon riktigt bra. Hade bara hört lite av henne tidigare men är så glad att jag följde med på konserten. Väl hemma igen blev det mer mys i form av god efterrätt och filmen Breakfast on Pluto.


Har bara en suddig mobiljbild på Laura att bjuda på och tyvärr ingen alls på Jay Jay.


Då skulle man ju kunna säga att jag hunnit ikapp med berättandet, bara en sak från igår kvar att berätta. Surfade runt på nätet och upptäckte strax efter lunch att det var årgångsglöggssläpp just igår. Hade spanat in flaskan (blå med blåbärssmak är det som gäller i år, om någon missat) redan innan vi åkte och nämnt det för syster Marie. Efter upptäckten att jag missat datumet den släpptes och därmed inte påmint henne om att köpa en om hon kom åt slängde jag mig på telefon. Jaså? svarade hon först men erkände snabbt att hon varit på plats (ihop med alkisarna) på systemet när portarna öppnade och att en flaska med mitt namn på kommer flygande ihop med henne i början av december! Tack gullegumman! Nu ska det pluggas lite; skriva om en konstnär, arbeta med bokprojektet och skissa på min Flashvärld står på dagens att-göra-lista. På torsdag kommer mamma och pappa och då tänker jag vara pluggfri :-)

Kommentarer
Postat av: Karin

Är du sugen på ngt annat svenskt? Typ pepparkakor eller mmmm Marabou kanske? Fråga dina söta roomisar oxå, jag VILL köpa med ngt gott till er =). Tar gärna upp beställningar!

puss från en som längtar till nästa vecka

2008-11-05 @ 10:24:55
Postat av: Lisa

a, ni ser ut att ha helt fantastiskt och otroligt kulturellt. Härligt att vara tillbaka i Skottland. Den nya upptäckten inom musikvärlden för mig är Glasvegas, ett band från Glasgow. Du måste lyssna om du nu missat dem, men jag gissar att deras härliga känsloyttringar ljuder över gator och torg hela dagarna och nätterna over there... Jag längtar efter dig! Här kommer ett skepp lastat med en massa kramar. /L

2008-11-06 @ 12:59:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0