The Fringe och internationella vänner

Ja nu gick det inte så lång tid mellan inläggen, men det händer ju så mycket här i Glasgow ;) Tiden rusar och det är nu inte alls lång tid kvar här i Skottelandet. Det är klart det ska bli kul att komma hem men jag trivs väldigt bra här. Är så glad att jag fick åka hit!

Så vad är det då som har hänt senaste dagarna? Något mycket trevligt hände i torsdags kväll. Vi fick mail i tisdags om att alla internationella studenter på campus Ayr var välkomna på middag på en restaurang här i Glasgow. Alida, Pauline och jag tyckte det lät som en strålande idé och hängde med. Det började med att vi tre och Robert (som är lärare på Digital Art och kontakten mellan universitetet här och med LiU hemma) tog en fördrink medan vi väntade på gänget från Ayr. Han är inte ett dugg svårpratad och timmen gick fort innan vi gick vidare till restaurangen Roastit i West End. Där väntade ett helt gäng utbytesstudenter, vissa känner vi lite andra hade vi inte sett förr. En trevlig och god middag blev det. En av lärarna envisades med att vi skulle byta platser efter varje rätt så att vi fick prata med fler och det var ju faktiskt kul att hinna med både skottar, kanadensare, irländare, tyskar och fransmän på en middag… Synd bara att den inte var i början av hösten, nu ska vi ju alla snart åka hem igen. Men vi har planer på att dra med allihopa till skridskobanan som öppnade idag på George Square och därefter bjuda på glögg hemma hos oss.


Ett helt gäng glada utbytesstudenter efter en trevlig gratismiddag i West End.


Igår gav jag mig själv utegångsförbud för att ägna mig åt intensivt pluggande och inte falla för stadens alla frestelser. Idag är det ungefär samma sak men jag var ute en sväng för att gå till frisören. Ganska intressant upplevelse; frisören pratade med så mycket dialekt att jag bara förstod hälften, föningen tog minst en halvtimme (varje strå är superfönat!) men framförallt; jag har lugg! Det har jag inte haft sen jag var liten…… Kanske ska förtydliga att jag bad om det, inget jag fick som en shockbonus när jag satte på mig glasögonen ;) Väldigt ovant känns det, inte helt säker på vad jag tycker om det än men kollektivet har gett snälla kommentarer iaf. Misstänker att det kommer bli svårt att få full effekt på ögonbrynsrynket som annars är så effektivt på åtminstone mina systrar. Ni får helt enkelt kolla på bilderna och skaffa er en egen uppfattning.


Före och efter nya luggen.

Alida och jag avstår från utgång ikväll, alla de andra har besök från Sverige och ska ut clubing och vi är medbjudna men ska fortsätta pyssla. Bokprojektet har utvecklats mycket de senaste två dagarna och slutet på det är nära. Har satt egen deadline imorgon kväll men jag ligger rätt bra till så Alida och jag ska unna oss en sväng ut till stan imorn, troligtvis med en liten promenad till Habitat… Vi får se om det blir några tekanneformade julkulor, det ska nämligen finnas där. Ta hand om er.

Barnasinnet kvar

I torsdags förra veckan börjades det storstädas på Ingram street. Det dammades och skurades, plockades och putsades. Det flyttades på möbler. Det bäddades fint. Framförallt gömdes det saker. Mycket saker. Alla spår av att det bor sex personer istället för två här i lägenheten skulle undanröjas. Det skulle nämligen bli visning på lördagen och vi vill ju för allt i världen inte av värden ska få veta att vi bryter mot kontraktet och låter fyra extra personer bo här permanent. Tanken på att tillbringa den sista månaden här på Eurohostel lockar inte alls.

Kan nog ändå se det som en bra sak att vi storstädade så att svetten rann; vi kunde visa upp lägenheten från sin finaste sida när coola Karin och söta Selma anlände sent på torsdagskvällen/-natten. Lilltjejen hade varit jätteduktig på planet och visade sig vara en utmärkt resenär. Och bäst av allt; hon hade inte glömt Lilla Anna ;)


Det städades noggrannare än någonsin tidigare..... och så kom Selma!


Helgen innebar förstås mycket bus och mys! Vi pysslade med glitterlim (Selma visade sig vara en riktig proffsglittrare), kollade runt lite på stan, fikade, hade fredagsmys med tacos, lekte på lekplatsen, myste lite mer och hann med ett besök i Disneybutiken innan de tre dagarna hade susat förbi och det var dags att flyga flygplan igen. Ni som känner mig vet hur jag tjatar om Selma och det var så kul att hon och Karin kunde komma! Det var lite tveksamt ett tag om hon skulle hinna bli frisk men det blev hon som tur var. Hann även prata med Karin ”ordentligt” när Selmisen sov middag eller gått och lagt sig, även det mycket uppskattat och efterlängtat.


Selma är en bra pysselkompis.

Både Selma och Karin lekte på lekplatsen... Disken behövde jag inte bekymra mig om, någon annan var bättre på det!


Det är väldigt generösa gäster jag har på besök här måste jag säga, ingen skotsk snålhet där inte. Specialimporterat pärlsocker, grötris, en flaska blåbärsglögg till (extra tack till Björn som varit på systemet!) och en stor påse snusklubbor fick jag denna gång! Väldigt, väldigt snällt och jag tackar och bockar och bugar och niger.


Snusklubbor, fint som snus det!


Så hur gick det i lördags då, när lägenheten skulle visas? Det var så fint och välgömt det bara kunde bli och Alida och Pauline hade lämnat byggnaden i god tid (Eva och Michal har varit i Polen i helgen) så det var jag och Julia och våra söta gäster kvar. I väntan på dem ville Selma leka kurragömma som jag till slut gick med på. Medan Selma räknade till 10 kom jag på bästa gömstället (åtminstone om man gömmer sig för en tvååring); i badkaret. Där låg jag även när jag hörde mansröster från hallen, visningen hade börjat! Bara att hoppa upp fort som tusan och gå ut och hälsa, hehe…..

Efter att Selma hade lovat att jag ska få komma och hälsa på henne i jul sa vi hej då (och Selma sa ”thank you”). Tillbaka i stan hade vi fått biljetter till The Christmas Lights Switch-on på stora torget i närheten av där vi bor. Vi hade tänkt oss fina julsånger, kanske lite glöggservering och allmän mysig julstämning. Icke sa Nicke med betoning på Nicke. Detta var ett barnevent. OK, vissa julsånger kunde vi och sjöng med i, vi tog på oss papperskronor föreställande renhorn och vi var med och räknade ner till ljuständningen men det var inte riktigt vad vi hade förväntat oss. Fyrverkerierna var fina men julbelysningen på torget är inte den vackraste… Fast nästa vecka sätts isrinken upp så man kan åka skridskor där! Sen ska man väl inte klaga, de engagerar sig verkligen i julstämningen i den här staden, sånt gillar jag.


Man har inte roligare än man gör sig; låt mig presentera renarna Julia, Pauline och Alida. Fyrverkerier på George Square.


I tisdags inleddes dagen lite annorlunda än vanligt. Ja, lite tidigare än vanligt en skolfri dag gick jag upp men framförallt; vi gick på förmidagsbio! Easy virtue visades 10.40 och den ville vi se. Förutom jag, Alida, Julia och Pauline var det bara några äldre par i publiken. Filmen utspelas på 20-talet så kläderna (och speciellt hattarna) var mycket snygga och så spelar ju Colin Firth en av huvudrollerna, och honom är jag lite svag för. Rekommenderar filmen och vet någon var man kan få tag på filmmusiken tar jag tacksamt emot tips!



Så till vår följetång; De magiska fingeravtrycken eller kampen om ytterdörren. Vi hade börjat få in rutin på det här med fingren nu och att anpassa så att även Alida och Eva kom in någorlunda smärtfritt när det damp ner en kod i brevlådan. Eftersom så många har haft problem med avläsaren kan man nu alltså ta sig in med koden istället och vips är vi helt problemfria på den fronten igen.

Skolan då? Jo nu är det inte lång tid kvar nu… Har börjat spraylimma ihop sidor i min omgjorda bok och insett att det kommer ta tid. Hoppas att jag inte redan är förgiftad av ångorna… Jaja, kommer bli bra när det är klart, jag lovar! I flashvärlden inte mycket nytt men jag tackar för kommentarerna till förra inlägget. I teckningskursen provade jag oljepastellkritor förra veckan och avråder alla till att prova det hemma (eller nån annan stans..), har köpt torrpastell till denna veckas lektion, de ska visst både gå att sudda och blanda ;)

I tisdags kväll var det förresten glöggpremiär här i kollektivet, med den exklusiva blåbärsglöggen och pepparkakor, mmm så gott det var! Ta hand om er allihopa!


Början på min fantasivärld

Klart jag fick färdigt bilderna i tid.... ;) Visar upp dem men vill påpeka att de inte är riktigt klara. Ett av kraven på fantasivärlden var att den skulle innehålla hybrid-innvånare och mina muffinsfigurer ska slipas lite på ;) Sen är det ju det där med flash, att få allt att röra sig som det redan gör i mitt huvud! En del fix och trix kvar med andra ord men ganska kul också.






Päronbesök

OK, det här är väl kanske ett sånt tillfälle när man inte ska blogga. Har inlämning av tre bilder till min fantasivärld i flash imorgon. Uttrycker vi det milt så har jag lite kvar att göra. Som vanligt är det dock då man kommer på en massa annat man vill göra. Blogga exempelvis. Dessutom måste jag ju berätta om att jag återigen har haft fint besök; mamma och pappa landade i torsdags kväll och flög sin kos i söndags. De tre dagarna gick galet fort men vi utnyttjade dem till fullo, utan att stressa. På fredagen bjöd jag på en enkel guidning av Glasgow, en tur i vårt minimala tunnelbanesystem till West End där den fantastiskt vackra Botaniska Trädgården finns. Glashuset är från slutet av 1800-talet och det är John Kibble vi ska tacka för den imponerande konstruktionen. Jag blev så inspirerad att jag nu har ritat in ett lusthus i min Flashvärld!



Glasgow Botanic Gardens. Med mamma och pappa på besök! Bjuder på lite allmänbildning; här i Storbritannien
hedrar man minnet av slutet av första världskriget (90 år sen idag) med valmoblommor (ungefär som våra
majblommor) eftersom det växte upp en massa valmo på slagfälten i Normandie efter krigets slut. Man ger valfri
summa i utbyte mot pappersblomman och intäkterna går till soldater som skadats i krig. När pappa köpte sin
valmo fick vi veta att det idag finns fyra brittiska soldater från första världskriget kvar i livet. Lite gratis historia!



Efter att ha sett växter från jordens alla hörn ville magen ha sitt och vi provade det som påstods vara Skottlands godaste hamburgare. Svårt att säga om det är den allra godaste men riktigt gott smakade det iaf; långt från McDonalds.


Det lilla lilla tunnelbanetåget. Jo, riktigt goda hamburgare servades det på Stravaigin.


Alidas föräldrar har också varit här på besök och vi hade tillsammans bokat en endagsutflykt en bit upp i Highlands på lördagen. Det var vi sex och chauffören/guiden i en minibuss! Väldigt trevlig guide och mycket nytt fick vi lära oss om detta sköna land som visade sig från en ganska kylig sida. Turen innefattade en resa längs med floden Clyde som flyter genom Glasgow och vid mynningen fick vi åka båt över till Helensburgh och sedan vidare mot nordväst längs med flera sjöar, ett och annat slott och förstås vackra vyer. Lunchstopp i Inveraray på George Hotel, där kan vi snacka genuint; gammalt stenhus med öppen spis och klanrutig dyna i träsoffan och rejäla träbord som nog varit med ett tag. God mat hade de också ;) Flera vackra vyer och ett besök hos ett par som hade lite olika djur på sin lilla gård; Highland cattle (de långhåriga kossorna, även om detta var stutar), kalkon och änder, en stor katt och kanske det mest udda; fyra illrar. De sistnämnda hade eget hus och därifrån gick det rör under jorden till en bur och därifrån fanns en ny tunnel till en inredd plastlåda. Det fanns även en tunnel in i bostadshuset… Ganska udda men djuren har det nog väldigt bra där. På kvällen var vi alla riktigt trötta så istället för middag ute som hade varit planen så blev det film (Hairspray) med te och nybakt Hurtbullebröd hemma.


Utsikt från färjan som tog oss över River Clyde. Ett gäng änder och en anka väntade vid kajen i Helensburgh.


Utsikt från rastplatsen "Rest and be thankful". Dimman rusade över bergstopparna denna dag.


Lunchen intogs på genuina George Hotel. En av slottsruinerna längs vägen, tror att det tillhört klanen Campbell.


Illrar som husdjur... Highlandsstutarna heter Elliot, Fraser och Buster, lite osäker på vem just det här är.


Jag hade ju turen att ha pappsen kvar här när det var fars dag i söndags. Hade ingen aning om att det skulle bli stor minnesstund för första världskrigets offer den dagen men det var det. Började ana att det var något i görningen när ett gäng säckpipeblåsare värmde upp och stämde instrumenten nedanför vårt fönster. Väl ute på stora torget var det fullt med kiltklädda militärer, krigsveteraner, scouter, sjömän (i riktiga sjömanskostymer!), ridande poliser, fanfartrumpetare, politiker och liknande… Intressant minsann! Hade tyvärr inte kameran med mig men pappa fotade. Efter farsdaglunch på italienska runt hörnet och whiskyinköp var det dags att vinka av på busstationen. Eller ja, först packades ju allt jag kunde lämna ifrån mig ner i väskorna. Allt för att jag ska ha en chans att få hem allt… En resväska hade kommit hit med presenter; pepparkakor, lite saknade klädesplagg, vinterjacka, glögg (Emma hade också varit på systemet för att köpa Blossa 08 åt mig! Tack!!!), tomteskum, linfrö, pepparkaksdeg och saffran, bland annat… När den var tömd fyllde jag den alltså igen, så 15 kg är nu hemskickade.


Svenska presenter. Påsen innehåller inga olagliga substanser utan färdigblandade ingredienser till Hurtbullebröd.


Söndagseftermiddagen pluggades det lite och till kvällen blev det filmkväll med Trainspotting (tack Emma och Rasmus som hade fixat lite mer film åt oss!) och fruktsallad som mamma bjöd på ingredienserna till och som jag fick hjälp av Pauline att skära till.


Gott och vitaminrikt!


Nu tillbaka till min Flashvärld. Lyckas jag få färdigt bilderna till imorgon (finns ju egentligen inget alternativ) så dyker de kanske upp här… Ta hand om er!

Bussmuseum & tjejhelg

Eftersom jag inte kunde med att skriva mer i förra inlägget (det fanns risk för att bli Highlandslångt) så kommer här lite mer om vad som hänt den senaste veckan!

Förra veckans skola handlade till stor del om museibesök. I tisdags åkte vi på bussutflykt hela klassen för att titta på konst i en annan buss. Jo, i en buss. Mycket fyndigt har man byggt om en buss till ett rullande galleri som åker runt i hela Skottland. Om folket (i detta glesbefolkade land) inte kan komma till konsten – ta konsten till dem! Just nu hade den utställning som hade kusten som gemensam nämnare. Jag tyckte den var inspirerande. Bussen stod parkerad utanför ett mer stabilt konstgalleri; the Dick Institute, som nu hade en stor utställning om hur den animerade filmen Wallace & Gromit skapas. Allt var inte intressant men jag gillade de uppbyggda miljöerna i lera.

 
Art in a Bus, det rullande konstgalleriet. Wallace & Gromits värld i lera.

Förra veckans andra museibesök var på Kelvingrove Art Gallery and Museum här i Glasgow (= sovmorgon!) där vi i kursen Figurative Studies fick i uppgift att teckna av något konstobjekt från en ickeeuropeisk kultur. Jag valde en afrikansk ansiktsmask i trä.

 
Kelvingrove Art Gallery and Museum finns i den här fantastiska byggnaden som t o m har orgel som spelas dagligen.


Måste säga att kreativiteten flödar här. Visst går det upp och ner men det är verkligen lyxigt att få lägga så mycket tid på just det; att utveckla idéer, finna inspiration och prova olika tekniker och medier. Det märks att man kommit in i det tänket nu, att man kan få idéer av så gott som vad som helst (ok, ni som känner mig väl vet att idéerna inte brukar vara bristvara i vanliga fall – men nu är de ännu fler och ännu bättre!).

Något som förstås inte är lika inspirerande eller roligt är fotbollssituationen i Norrköping. Kanske lika bra att inte vara hemma när kära gamla IFK åkte ur allsvenskan igen. De skulle ju hålla sig där nu! Trist och tråkigt och stor besvikelse…

Betydligt roligare hade vi i helgen! Michal åkte till en kompis i Paris så det var en riktig tjejhelg här i kollektivet. I fredags var det Halloweenfirande i hela stan och vi ville förstås inte vara sämre. Utklädningsmässigt hade vi visserligen ingen chans, folk går verkligen in för det här och det var bl a clowner, jokrar (från Batman), superhjältar, skelett, katter, en julgran, vampyrer och nerblodade varelser överallt. Själva var vi svartklädda men inte så utspökade; Julia, Pauline och Eva hade lösögonfransar, jag fick största möjliga hår (tack Pauline!) och en fin fjäril målad på kinden av Alida som själv målade löv. Efter förfest hemma hos oss drog vi ut till klubben ABC där det var fullt drag ändå tills lamporna tändes och alla skickades hem. Kul bonus var att vi träffade de ”unga studenterna” vi träffade på i början, ovanligt att träffa på nån man känner och dessutom på det stället som var helt proppfullt med folk.

 
Hade inte själv med mig kameran denna kväll men Pauline är snäll och bjuder på sina foton.


Även lördagen blev lyckad; vi lagade gemensam middag (supergod paj) och gick sen till Art School för konsert. Det var Laura Marling, en liten tjej med vacker röst, som skulle spela. Vi visste att förköp var slutsålt men tänkte att det borde säljas biljetter i dörren. Nix pix. Däremot fick vi tips om att vänta för att se om någon hade extrabiljetter med sig för att sälja. Visade sig vara smart att vänta eftersom vi alla fem hade biljetter till slut, jag och Alida fick till och med våra gratis! Som förband bjöds vi på en ny bekantskap i form av Jay Jay Pistolet, såg inte mycket ut för världen till en början men tusan vilken röst! Mmm, vi är alla mycket förtjusta i honom nu. Sen kom Laura, även hon riktigt bra. Hade bara hört lite av henne tidigare men är så glad att jag följde med på konserten. Väl hemma igen blev det mer mys i form av god efterrätt och filmen Breakfast on Pluto.


Har bara en suddig mobiljbild på Laura att bjuda på och tyvärr ingen alls på Jay Jay.


Då skulle man ju kunna säga att jag hunnit ikapp med berättandet, bara en sak från igår kvar att berätta. Surfade runt på nätet och upptäckte strax efter lunch att det var årgångsglöggssläpp just igår. Hade spanat in flaskan (blå med blåbärssmak är det som gäller i år, om någon missat) redan innan vi åkte och nämnt det för syster Marie. Efter upptäckten att jag missat datumet den släpptes och därmed inte påmint henne om att köpa en om hon kom åt slängde jag mig på telefon. Jaså? svarade hon först men erkände snabbt att hon varit på plats (ihop med alkisarna) på systemet när portarna öppnade och att en flaska med mitt namn på kommer flygande ihop med henne i början av december! Tack gullegumman! Nu ska det pluggas lite; skriva om en konstnär, arbeta med bokprojektet och skissa på min Flashvärld står på dagens att-göra-lista. På torsdag kommer mamma och pappa och då tänker jag vara pluggfri :-)

Livet är en goody bag

Det bloggas dåligt här. Här kommer ett litet åtgärdspaket innehållande smaskigheter som mitt första svenska besök, goody bags av varierande kvalitet, ett par nya stövlar och lite ny design. Allt inslaget i ett skotskrutigt band med rosett på toppen.

Förra måndagen, sent på kvällen, landade fem utarbetade men glada klasskompisar från Sverige och det blev ett kärt återseende. Vi ägnade veckan åt mysiga aktiviteter som shopping (jo, de gillade också utbudet här i stan, svårt att låta bli), bröderna Coens nya film Burn after reading på bio, inspirerande museibesök och parkpromenad i West end, afternoon tea på the Willow Tearooms och italiensk middag, för att nämna en del… De fick uppleva det fantastiska skotska vädret; klarblå himmel ena dagen och dagen därpå den värsta stormen sen vi kom hit, många trasiga paraplyn blev det. Är nu inne på mitt tredje sen jag kom. Naturligtvis blev det en himla massa snackade också, som sig bör ;) Ändå kändes de fyra dagarna väldigt korta! Men det är ju det där med relation tid och hur kul man har. Fick hjälp med diverse saker av de besökande vännerna; Anna berättade om infon de fått examensarbete, det är ju dags i vår. Vi kunde konstatera att en fjärdedel av GDK just då befann sig i vårt vardagsrum; vårt eget kollektiv, de besökande tjejerna och så inbjudna Björn och Johan. Utöver det hjälpte mig Anna även med att få upp den lilla bilden överst på sidan, vilket jag iaf tycker gör att den ser lite hemtrevligare ut. Tack Anna! Sandra bidrog med annan livsviktig kunskap; hur man ska sköta kaffemaskinen! Åh, äntligen får man till gott kaffe. Har inte lyckats lika bra som Sandra än men övar flitigt ;) Om jag hade varit så snäll i år så att jag hade fått julklappar så hade jag önskat mig en kaffemaskin i julklapp. Vill bli mästare på latteskum…


Hela gänget söta klasskompisar på besök från Sverige

 
Josen in löv. Sista kvällen åt vi en god italiensk middag.


Förra helgen gick i Goody Bagsens tecken. Både lördag och söndag var det mässor där de första besökarna fick en goody bag vilket var tillräckligt bra anledning för kollektivet att ta sig upp i någorlunda tidig timme. Lördagens mässa på the Lighthouse var min favorit; blandning av second hand och hantverk, folk är verkligen kreativa! Fick en massa bra det-där-kan-man-göra-själv-idéer. Lisa och Marica, ni skulle varit med… Det var också där vi fick den bästa goody bagen. På lördagkvällen skulle vi bara gå ut för en drink på en bar vi fick syn på tidigare på dagen men det slutade med att vi dansade oss svettiga till jättebra musik i the Lite bar ett par kvarter från vår lägenhet. Spontanitet blir ofta bra!


Lördagens goody bag. Massa bra prylar till pyssel-/skolprojekt!


Så var det de nya stövlarna ja… Har letat efter såna sen jag kom hit ungefär men har haft höga krav; de ska passa till både byxor och klänning, till vardag och fest, funka att gå långt i men ändå vara snygga. Alla dessa egenskaper i ett enda par stövlar alltså. Nu har jag hittat dem! Svarta och innehavare av alla ovan nämnda kvaliteter. Dessutom med 10% rabatt eftersom jag hittade yttepytte skönhetsfel.

 


Så var det ju det där med fingeravtrycken för att ta sig in. Idag är det den andre november och från och med igår är nycklar överflödiga. Som tur är funkade vår luriga plan med att ”våra pojkvänner” också behöver registrera sina tummar. Pauline skrev in sig som Jackie (Julias pojkvän Jacob, hehe…) och Michal ska efter helgen utflykt till Paris registrera sina efter att ha spelat min pojkvän hos hyresvärden tidigare i veckan. Vi är med andra ord bara 2 tummar kort nu men det ska vi nog klara!

RSS 2.0